Lokasi destinasi percutian pelancongan malaysia, singapore, melaka, negeri 9, sabah, kuala lumpur, kl, singapura, selat malaka, dan sekitarnya dengan imej yang menarik

Kamis, 30 April 2020

Acar Mentimun Sedap Chilled Cucumbers

.

adalah timun yang telah diasamkan dalam air masin, cuka, atau larutan lain dan dibiarkan begitu sahaja.  fermentasi untuk jangka masa tertentu, dengan merendam timun dalam larutan berasid atau melalui asid dengan penapaian lakto.  Timun acar sering menjadi sebahagian daripada campuran acar.

Semasa membeli di luar atau makan di restoran, terdapat banyak makanan yang disajikan dengan timun acar sebagai pelengkap.  Seperti nasi goreng, mi goreng, martabak telur, mi ayam, sate, dan banyak lagi.  Membuat acar sangat mudah.  Anda juga boleh membuat acar dalam jumlah besar dan menyimpannya di dalam peti sejuk.



 Tidak perlu risau, kaedah membuat acar ini adalah salah satu cara mengawet makanan.  Semasa menyimpan dengan bekas bersih, tertutup rapat, dan dalam suhu sejuk, acar akan bertahan lama.
Masak acar mentimun
gambar acar mentimun sedap

Acar timun yang renyah dan segar boleh menjadi pelengkap yang sempurna untuk pelbagai hidangan.

 Acar rangup boleh dibuat dengan mudah.  Bermula dari pemilihan timun hingga proses pembuatannya.  Diringkaskan dari Fimela.com, langkah-langkah berikut perlu dipertimbangkan ketika membuat acara timun.

 Bahan-bahan

 - Sediakan 500 gram timun yang tidak terlalu tua

 - 2 lobak merah

 - Potong timun dan buang isinya

 - Potong sedikit nipis

 - Potong lobak merah seperti bentuk mancis

 - Keringkan timun dan wortel selama dua jam

 Cara Membuat Timun Acar dengan Garam, Gul, dan Cuka

 - Lobak dan timun boleh dicampurkan dengan garam, gula dan cuka

 - Kacau hingga sebati- Simpan dalam balang kaca yang tertutup rapat

 - Simpan di dalam peti sejuk selama kira-kira 1 jam

 - Acar rangup siap dinikmati.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Acar Mentimun Sedap Chilled Cucumbers